Magunkról

Magunkról

A hagyományos népi ételek manapság reneszánszukat élik. Nem csupán azért, mert az évszázadok során kialakult táplálkozási szokásainkhoz, étkezési kultúránkhoz, így hozzánk, magyar emberekhez is ezek állnak a legközelebb, hanem mert rendkívül ízletesek, kiadósak, viszonylag könnyen elkészíthetők és kedvező áron megvalósíthatunk általuk egy laktatós és tartalmas étkezést.
Különösen igaz ez a XXI. század Első Magyar Eredeti Lepényeire, amelyek Kecskemétről indultak hazai és világhódító útjukra, a mába átemelve az elmúlt évszázadok magyar konyhájának ezt az egyszerűségében is nagyszerű töltött tésztaféleségét.

Béres Szilvia és Bálint Edit       

Íme, egy megkapó és becsülendő modern történet – a „lepényes csodalányokkal”, Béres Szilviával és Bálint Edittel készített egyik legelső interjú alapján – e kulináris hagyományőrző innovációról:

Meghökkentő történettel indult az Első Magyar Eredeti Lepényes: 2006-ban egy kenyérlángos készítéssel foglalkozó csapat nem jutott be a kecskeméti borfesztiválra.

– Első elkeseredésünket gyorsan tettre váltott ötlet követte. Azon gondolkodtunk, hogy mi lenne, ha kitalálnánk valami teljesen új dolgot, ételt, technológiát és megkérnénk a fesztivál szervezőjét, hogy adja nekünk újra a régi helyünket. Az illetékes megdöbbent, de értékelte is bátorságba font lelkesedésünket, ám kételkedve jegyezte meg: „–Mit találtok ki, ha már minden ki van találva?” Ez a felvetés abban a pillanatban jogosnak tűnt – emlékszik vissza a kezdetekre Béres Szilvia és Bálint Edit.

Két napjuk volt a megnyitóig, s a legnagyobb ösztönzést – ahogy az lenni szokott – a rövid határidő adta. Tudták, hogy eredeti ötlet kell, nem utánzás. Mindketten remekül főző családokból érkeztek a gasztronómia világába. A familiáris recepttárban ráleltek a hájas kelt tésztára, amit hagyományosan édes tésztából készítenek mákos, diós, almás töltelékkel, ám ők ezt tovább- illetve újragondolták, vagy ha úgy tetszik: újratöltötték. S milyen jól tették!– Elképzeltük a sós változatot magyaros, kedvelt ízekkel töltve, sütve, sparhelten elkészítve, mint nagymamáink idején. Ötletünk zöld utat kapott, és a családunk is minden támogatást megadott számunkra, így megszületett „a Lepény”. Egyértelműen az volt a célunk, hogy a mai felgyorsult műanyag világban visszanyúljunk nemzeti étkeink gyökereihez, hitelesen mutassuk be, készítsük el ezt a hagyományos magyar töltött, sült tésztaféleséget, egyúttal minőséget adjunk, miközben értéket közvetítünk. Ezek a szempontok villogtak a szemünk előtt. És bizony a ráérzésünk jónak bizonyult, hiszen az emberek vevők voltak a Lepényünkre – beszélnek elragadó lelkesen az indulásról.

Hófehér parasztházuk a fesztiválokon, töretlen hitük, alföldi vendégszeretetük éltette és élteti ma is a Lepény legendáját. Az Első Magyar Lepényes nevet „kapták”, mégpedig a Szeged Étterem teraszán. Első nélkül nincs második, és azóta számtalan lepényes alakult és szűnt meg, ami azt igazolja, hogy kezdeményezésük egy hiánypótló és értékes jelenség a magyar hagyományéltető gasztronómia világában.
Az indulás után bő tíz évvel elgondolkoztak azon, mi lenne, ha a sok modern étkezde és gyorsétterem kínálatának tükrében a már jól ismert Lepényt új formában, a mai kor igényeihez igazított – a magas minőséget tartós tárolás során is megőrző módon –, gyorsfagyasztva juttatnák el mindenkihez? Ennek az ötletnek a megvalósításával sem késlelkedtek sokat. Mára 16 ízben kínálják a percek alatt elkészíthető, minőségi alapanyagokból álló, adalékmentes tésztájú gyorsfagyasztott lepényüket, 12 hónap eltarthatósági idővel.

Természetes módon merülhet fel sokakban a kétkedésbe font jogos kérdés, hogy maga „a Lepény lényegisége” nem vész-e el a gyorsfagyasztott változatban? Az eredetileg a fesztiválok parasztházainak – főleg akácfával vagy tölggyel fűtött – sparheltjén sült, piruló lepény semmihez nem fogható illata ugyan azonnal feledteti is a kérdést az arra járókban, de a lányok is megadják a választ:
– Természetesen erre mi is gondoltunk. Teszteltük neves borfesztiválokon– például a szegedin is –, és mindenki dicsérte, hogy ennek nincs párja, és hogy érződik rajta, hogy kézzel készült. Amikor mondtuk a kóstolóknak, hogy ez bizony gyorsfagyasztott, nos, tátva maradt a szájuk – érvel Béres Szilvia és Bálint Edit.
Azt is megtudhatjuk a kreatív hölgyektől, hogy hasonló pörzsanyag képződik a lepényeken, mint a sparhelten sülteknél. Az étel 98 százalékban már készen van, az utolsó odakapatást, sok helyen és sokféleképpen meg lehet csinálni és maximum 6 perc az elkészítési idő. A lényeg, hogy minden falatba jusson töltelék! 2023-ban már 16 ízben készítik – egyebek között csirke, marha, sertéshús, vegetáriánus töltelék szerepel kínálatunkban –, de folyamatos fejlesztésben és kínálatbővítésben gondolkodnak, hiszen a fogyasztók rendkívül fogékonyak erre a különleges ételre, és igénylik, sőt kérik is az újdonságokat. Emellett egy rendkívül praktikus és szimpatikus érvük is van a gyorsfagyasztás mellett.– Nagyon ellene vagyunk a pazarlásnak, az ételkidobásnak, lepényünk szavatossága 1 év, így csak annyit kell kivenni a mélyhűtőből, amennyit elfogyasztanak – hangsúlyozzák. Ez a mai – sokakat előre gondolkodó, okos tartalékolásra késztető – kihívásos világban bizony több okból is meggondolandó szempont.

Mára már Magyarország számos pontján megtalálhatók az Első és Eredeti Magyar Lepényes termékei Kecskemétről: a nagykerekben és ABC-kben éppúgy, mint a különböző közintézmények, szórakozóhelyek és rendezvények kínálatában, azaz mindenhol a vendéglátásban a bisztróktól kezdve egészen a neves és patinás éttermekig. A Fővárosban még a Vajdahunyad-várában található Anonymus Bar is kínálja Lepényüket csakúgy, mint a Mindszenti Húspiac is Kecskeméten vagy a csorvási Popy’s food. Hosszan sorolják a partnerek egyre bővülő sorát, amelyek közé már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is avanzsált.
A hazai terjeszkedéssel párhuzamosan a határokon túl is éltetik a magyar konyha csodáját az elszánt hölgyek az egyre népszerűbb Első és Eredeti Magyar Lepényeik által. Már Bécs meghódítását is elkezdték, amiről közösségi oldalukon is tudósítottak az alábbi módon: „a Henny’s Fladen kiváló csapatmunkát végez, sikeres kóstoltatók után jöhet üzletek indítása Bécsben. És „felkészül” Németország, Svájc és Románia is”.
Sokan ismerik a mondást, miszerint minden sikeres férfi mögött ott áll egy erős nő, ám ez fordítva is igaz. A Lepényes lányok álmának sikertörténetté válása is ékesen igazolja ezt. Eredményességük évről-évre, hónapról hónapra és hétről hétre emelkedő ívének talpazata egy stabil titkon nyugszik. Egy olyan titkon, amit, bár nyílt titok, mégis csak kevesen képesek következetesen betartani az üzleti világban. Ez pedig nem más, mint a tisztelet, az önzetlen, egy cél felé tartó összefogás és a szakmai partnerek egymást segítő megbecsülése. Ezek mentén a velük dolgozókat és Viszonteladó partnereiket is a „Lepényes család” értékes tagjának tartják. S ez a szó átvitt és valódi értelmében is helytálló, hiszen a sikerhez minden esetben az is szükséges, hogy a vér szerinti család is támogassa az ötleteket és célokat. S ez az ő esetükben fokozottan igaz. Lelkesedésük, mindenkit meggyőző elszántságuk és szorgalmuk a saját családjukra is kisugárzott, amelynek tagjai mindvégig mellettük álltak és támogatták őket valamennyi elképzelésükben. Még a férfiak is, pedig ha egy nő agyából pattan ki egy remek ötlet, férfi legyen a talpán, aki ezt őszintén elismeri. Ám a "Lepényes lányok" ilyen szempontból is remek helyzetben vannak. A szakmai küzdelmek nehézségei és a kitartást támogató sikerek öröme pedig számos felejthetetlen emlékszállal szőtte egyre szilárdabbra ezt a köteléket az eltelt évek alatt. S ez így van máig a kezdetektől fogva, hiszen a Lepény Food Kft. Bálint Edit fiútestvére szakmai partnerségét is élvezheti. „ - Gyorsfagyasztott Lepényeket készítő üzemünket hárman valósítottuk meg melynek társam, Bálint Edit testvére, Bálint József lett az ügyvezetője - húzza alá Béres Szilvia. - Döntésünk a közösen eltöltött idő, a közös munka, hozzáértés,barátság ,testvériség és s bizalom jegyében született meg. S nagyon jó döntés volt. Családunk tagjai jelenleg is aktív részesei a folyamatosan gyarapodó Lepény történetünknek. Új és régi kollégáinkkal közösen valósítjuk meg az Eredeti Lepény sikerét.”

Aki partnerként vagy vásárlóként, fogyasztóként szeretné árusítani vagy megkóstolni ezt a különlegesen finom és laktatós tradicionális, mégis az újdonság erejével ható ételt, a legjobb helyen jár. Kérjük, tekintsék meg, és tanulmányozzák weboldalunk többi, Önöket érdeklő menüpontját vagy keressenek minket bizalommal ITT: LINK

Írta: Kocsi Erika, író